I·D·K

Mijn naam is
Irene Johanne Rijkje de Kroon. Ik ben vernoemd naar mijn oma’s, iets waar ik erg trots op ben. Ik ben illustrator en tekenaar voor Stichting Tekenen voor Kinderen. Ik maak kleurrijke verhalen in beeld en tekst voor kinderen met als doel een bijdrage te leveren aan een mooiere en inclusieve wereld waarin iedereen mag zijn wie hij of zij is.

IdK in haar studio

CV

EVENTS

Mijn werk

Portfolio

Mijn verhaal

“Het allerliefst maak ik met illustraties en verhalen over diverse mensen, families en hun verbinding. Om te helpen de wereld net iets mooier en inclusiever te laten stralen.”

EVEN VIJF WEETJES OVER MIJ DIE JE WIL WETEN  VOORDAT WE HET VERHAAL IN DUIKEN.

1. De feiten en fabels: geboren in 1989 – op postcode 3956 EC te Leersum. Blijkbaar met onweer tijdens een warme zomernacht. Nu 1,67m en ik woon 405 postcodes verderop.
2. Ik ben vrouw, (bonus)moeder, illustrator voor mijn eigen onderneming en voor Stichting Tekenen voor Kinderen, schrijver, hardloopster, tennisser, schipper, danser, dromer-denker-doener-in-1.
3. We hebben alle leeftijdscategorieën kinderen in ons samengestelde gezin. Een kleuter, een tiener en een student.
4. Ik ben een echte NERD. Ik heb een Master, Bachelor, 2 Post-HBO’s en stapels cursussen, trainingen en opleidingen gevolgd. Ik ben als laatst afgestudeerd aan de opleiding Beeldverhaal aan de Venster Academy.
5. Ik ben al mijn hele leven een boekenworm. Er zijn foto’s dat ik met een boek voor mijn neus door de haven van St. Tropez loop. Ik heb werkelijk geen boot gezien. Wellicht komt dit wel door mijn ouders; beide inmiddels gepensioneerde juf en meester in het basisonderwijs. 
6.  Ik ben gek op kaas met truffel en een zachte volle whisky. Mijn lievelingsplek is het Centraal Museum Utrecht. Mijn stad en mijn thuis is Utrecht.

 

een NU HET VERHAAL VANAF HET BEGIN

Als klein meisje was ik veel buiten. Ik ben een echte bouwer, maker, bedenker en doener. Ik hou van creëren met mijn handen, hoofd en hart. En tegelijkertijd continu met mijn neus in de (kinder)boeken. Iedere week gingen we samen naar de bibliotheek om een grote stapel (prenten)boeken en strips te halen. Maar ergens ben ik dat onderweg kwijtgeraakt. Wel had ik altijd een enorme gedrevenheid om het goede te doen. Om een bijdrage te willen leveren aan een betere (werk)omgeving. Ik heb eerst als organisatieadviseur, trainer en coach gewerkt bij een groot adviesbureau. Ik heb veel gezien, gehoord en geleerd over diverse bedrijven, culturen en mensen. 

De bouwer, bedenker en maker in mij begon steeds meer te rommelen.

Wat begon als een klein vuurtje heeft ertoe geleid dat ik mijn eigen onderneming ben gestart waarin ik startte met zakelijke tekentrainingen en visueel verslaglegging opdrachten. Om vervolgens steeds duidelijker mijn focus te vinden door mijn hart te volgen en me te gaan specialiseren in illustraties voor kinderen. Door mijn werk voor de Stichting Tekenen voor Kinderen ontmoet ik allerlei kinderen en families. En mijn gedrevenheid om illustraties en verhalen te gaan maken over unieke kinderen en diverse families nam alleen maar toe! Samen met mijn eigen verhaal als kind van een samengesteld gezin die nu als volwassene zelf een samengesteld gezin heeft met alle leeftijden maakt dat ik heel graag een bijdrage wil leveren aan de huidige prentenboeken wereld. Dat er meer boeken komen waarin iedereen zich kan herkennen en diversiteit op alle vlakken, in mobiliteit, gezondheid, samenstelling van gezin en gender een plek krijgt. Om die nieuwe diversiteit te normaliseren zowel in (prenten)boeken als in educatieve lees- en leermaterialen voor scholen, culturele instanties en kinderopvang. 

De afgelopen paar jaar heb ik zowel de Masterclass van Mark Janssen gevolgd als de Beeldverhaal jaaropleiding van Venster Academy bij Ellen Vesters om te leren hoe je verhalen kan creëren voor kinderen die impact maken. 

Elke dag werk ik gedreven om mijn vakkundigheid te verbeteren en ben ik klaar om samen met auteurs en uitgeverijen de wereld een kleurrijker en inclusiever te maken!

 

Opleiding

Bachelor – Economie & Management

Facility Management: afgestudeerd op onderzoek naar invloed van flexibele werkomgeving op gedrag en relatie van medewerkers en leidinggevenden.
2010 – 2012

Master of Science – Sociale wetenschappen

Beleid, communicatie en organisatie: specialisatie in verandering en advies. 
2010 – 2012

Illustratie educatie

o.a. Summerschool MA of Childrensbook Illustration, Urlaub Prentenboek Basis & Gevorderden van Ellen Vesters, Urlaub Stijlreis van LaNonette, Aquarellessen van Hannie Rieuwerts (de beste aquarellist van Nederland – check vooral haar website!), The Creatives Club van Sabine Wisman.
2017 – 2020

 

Masterclass 2021 – kinderboek schrijver en auteur Mark Janssen

Een jaar begeleiding en mentorschap van Mark Janssen tijdens het ontwikkelen van een prentenboek. Dummybook en drie uitgewerkte spreads gedeeld met 11 uitgeverijen in Nederland en België.
feb – Dec 2021

Venster Academy 2022/2023 – Opleiding Beeldverhaal

Een deeltijd opleidingsjaar bij Venster Academy onder leiding van Ellen Vesters met de afstudeerrichting Prentenboek. Portfolio coaching van Emily Haworth-Booth & Eva Hillhorst. Zie de illustraties in mijn portfolio.
SEP 2022 – OKTOBER 2023

Events

Expositie Stevie en haar vriendjes…

Bibliotheek Utrecht – Vleuterweide

maa – jul 2020

Expositie Talent in beeld

Literatuurmuseum / Kinderboekenmuseum Den Haag

FEb – juni 2024

Awards

Winner online competitie Gumclub

Gumclub Utrecht

2018

Materialen maken werk ontdek verwonder

Hoe ik werk

Ik ben gek op papier, structuren en inkt. In alles wat ik om me heen zie en in mijn handen krijg, denk ik direct: hoe zou dit op papier werken? Kan ik hier iets mee creëren?

Alles is materiaal

Ik werk dan ook het liefst met alledaagse materialen. Denk aan bubbelplastic, aluminiumfolie, bakpapier, confetti en kraftpapier. 

Van deze materialen maak ik structuren die ik verwerk in mijn illustraties. Daarnaast werk ik graag met inkt op natuurlijke basis en (aquarel)potloden. Digitaal werk ik in ProCreate en Photoshop.   

INCLUSIEVE PRENTEN EN VERHALEN VOOR KINDEREN VAN ALLE LEEFTIJDEN

Email

irene@irenedekroon.nl

locatie

Utrecht